Upptäck Lappland

Lappland är det landskap som ligger i i norra Norrlands inland och hör till norra Sverige. Landskapet gränsar även till Norge och Finland. Lappland är stort och här finns städer och orter så som Abisko, Arvidsjaur, Jokkmokk, Malå, Lycksele, Vilhelmina, Gällivare, Luleå, Umeå och många fler platser.  Lappland har en enormt vacker natur, samt gott om olika sevärdheter. Det finns flera nationalparker här. På Frilufts Gällivare kan du läsa mer om det. Bland sevärdheterna har du besök på Abisko Nationalpark, vandra längs Kungsleden, gå på olika museum eller boka in ett vildmarksäventyr. I Lappland finns det även djurparker, skidorter och mycket mer. Missa inte heller Ishotellet i Jukkasjärvi. 

Det magiska norrskenet

I Lappland är det lätt att se norrskenet, det genom att bege dig till Abisko och Aurora Sky Station. Det är fantastiskt att se de vackra färgerna på himlen. De olika färgskalorna beror egentligen på var i atmosfären som vissa solpartiklar kolliderar med jordens magnetiska sfär. För norrsken, eller Aurora Borealis, bildas just genom partikelstrålning från solen, som vid kontakt med jordatmosfären initierar olikfärgad elektromagnetisk strålning. 

Upplev samisk kultur

Samerna kallar sitt land för Sápmi, området som sträcker sig över fyra länder: Norge, Sverige och Finland och Kolahalvön på rysk sida. Sápmi är en nation utan riksgränser men inom området finns ett gemensamt språk och historia och kultur som förenar. Det är fullt möjligt att vara med i den samiska vardagen om du vill. Vara med och sköta renar och höra berättelser kring lägerelden. Samekultur kan du bland annat uppleva i en av åtta byar i Kiruna, eller så ska du åka till Jokkmokk, för här finns Ajtte, Fjäll & Samemuseeum.

Fantastiska Lappland

Lapplands natur är storslagen och här hittar du bland annat bergsområdet Kebnekaise så väl som fjällkedjan Skanderna. Här finns även Laponia, som är ett samlingsnamn för nationalparkerna Padjelanta, Sarek, Stora Sjöfallet och Muddus samt naturreservaten Sjaunja och Stubba. Lapponia har varit med på Unescos världsarvslista sedan 1996.

Lappland kan du även företa dig en mängd aktiviteter. De norrländska fjällen bjuder på möjligheter till vandring om sommaren och skidåkning om vintrarna. Andra saker att företa sig är hudspannstur, skoteråkning, sportfiske eller en kanjonvandring i Abisko.

27 Dec 2020

© 2024 Budgetresande.se. Todos los derechos Reservados.